dijous, 13 de març del 2014

Àrea de ciències naturals (biologia i geologia)

1-Investigueu com ha de ser l'alimentació d'una dona durant l'embaràs. Expliqueu quins aliments no poden faltar en la dieta d'una dona embarassada per assegurar un bon desenvolupament del fetus i justifiqueu la vostre elecció explicant quins són els nutrients essencials que aporten aquests aliments.

 Proteïnes: funció estructural. Podrem trobar-les, per exemple, a la carn, peix, ou, arròs, patata, llegums i pa.

 Vitamines: la funció de les vitamines és facilitar la transformació que segueixen els substrats a través de les víes metabòliques.

  • Vitamina C: soia fresca, pebrots o bròquil.
  • Vitamina B1: soia fresca o germen de blat.
  • Vitamina B2: llet, soia fresca, cereals, te, coliflor, naps, alls, xampinyons o mel.
  • Vitamina B3: lleguminoses, bolets, ametlla o tonyina.
  • Vitamina B9: germen de blat, mongetes blanques, espinacs, bledes o fruits secs.
  • Vitamina B12: aliments d’origen animal.

Minerals: garanteixen la formació de les cèl.lules del fetus


  • Ferro: carns vermelles, ous, llegums, soia, fruits secs, verdura de fulla verda o cacau.
  • Calci: llet i derivats, vegetals de fulla verda, fruits secs, peix blau o algues.
  • Seleni: carn de vaca, pollastre, peix, gall d’indi, llavors de gira-sol, nous, germen de blat o llet i formatges.
  • Magnesi: cereals integrals, fruits secs, làctics, xocolata, verdura de fulla verda,  pa, soia o plàtan.

S'ha d'evitar l'excés d'hidrats de carboni encara que ens aportin energia als nostres cossos, però si abusem d'ells la nostra quantitat de pes augmenta i es dolent per el fetus. Exemple, el pa, pasta, pastissos, patates...etc. També s'ha d'evitar menjar greixos, els greixos que no aporten nutrients sino que fan que el colesterol sigui mes alt.

2- Elaboreu una dieta setmanal correcta per a una dona embarassada.

DILLUNS 
Esmorzar: 1 kiwi+ got de llet amb cereals
Dinar: crema de carbassó+ carn de pollastre amb tomàquets cherry+ maduixes amb suc de taronja
Sopar: truita de patates amb jamon de york+ 2 rodanxes de pinya

DIMARTS
Esmorzar: batut de plàtan i pressac+ pa integral amb mermelada
Dinar: cigrons amb espinacas+ lluç a la planxa+ 1 poma
Sopar: amanida de pop+ formatge fresc amb codony

DIMECRES
Esmorzar: 2 mangos+ yogur amb musli
Dinar: macarrons amb verdures+ estofat de vedella+ yogur natural amb compota de poma
Sopar: espàrregs amb xampinyons+ cloïses saltejades+ síndria

DIJOUS
Esmorzar: 1 suc de taronja+ 1 got de llet+ pa torrat  amb oli d'oliva
Dinar: crema de porros+ lluç amb patates+ 1 taronja
Sopar: cuscús amb verdures i fruits secs+ 2 prunes

DIVENDRES
Esmorzar: 1 poma+ llet amb cacao+ galetes
Dinar: llenties amb amb arròs, pastanagues i carbassó
Sopar: llom de llobarro al forn amb puré de pastanagues + 1 papaia

DISSABTE
Esmorzar: 1 plàtan+ 1 got de llet+ galetes
Dinar: amanida mixta+  mandonguilles de sardines amb pebrots+ gelat
Sopar: sípia a la planxa amb verdures+ macedònia

DIUMENGE
Esmorzar: suc de kiwi+ cereals amb yogur i mel
Dinar: amanida de pasta+ conill al forn amb patates+ flan d'ou
Sopar: espinacs saltejats amb pinyons i panses+ calamar amb pèsols+ raïm

3- Creieu que a la maternitat d'Elna es proporcionava a les futures mares exiliades una dieta adequada? 
 Si, perquè al llibre hi ha testimonis on asseguraven que portaven una dieta equilibrada i a més variada, això si, nomès dins de la maternitat.

4- Compareu les condicions del camp de concentració d'Argelers i els aliments que rebien les dones embarassades en aquest camp amb les condicions que es trobaven en arribar a la maternitat. 
Les condicions de vida al camp de concentració d'Argelers eres pèsimes. L'aigua que bebien era del mar i això el hi provocava diarreas i mes malalties. L'únic que els hi donàven per menjar era un par dur per 12 persones i no cada dia. Les dones embarassades no rebien la nutrició suficient i això provocava que els nadons neixin morts o morin al cap de pocs dies. Per dutxar-se tenien una quantitat mínima d'aigua i a sobre era freda. En canvi a la maternitat era tot lo contrari, el menjar era en quantitats adequades i amb variació, tenien aigua calenta per dutxar-se i podien dormir en llits amb llençols nets. Entre totes les dones que hi havia i els treballadors es portaven com una família i això feia que els nens creixin feliços i tractats com era degut.

5- Els nens que vivien en camps d'exiliats patien desnutrició. Explica en què consisteix aquest trastorn alimentari.
És una malaltia causada per una dieta inadequada, amb poques calories i proteines. També pot ser csusada per mala absorbció de nutrients.










Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada