dijous, 13 de març del 2014

Llengua catalana

Àrea de llengua catalana:

1) Realitzar una fitxa sobres algú dels autors següents, prenent com a model la que hem fet a classe:

Clementina Arderiu:


La poetessa Clementina Arderiu i Voltas va néixer el 1889 i morir el 1976 a Barcelona, això no és que va passar tota la seva vida en el mateix, simplement que va tornar al seu poble. Era filla d'una família d'argenters (persones que treballen la plata, entre altres metalls preciosos) i ella n'aprengué l'ofici patern, a més estudià idiomes, música i piano, ja que n'era gran amant de la lectura i la música.


Publicà el seu primer poema el 1911, i poc després ja fou inclosa en l' Antologia de poetes catalans d'avui de L'Avenç (1913) i en l' Antologia de poetes catalans moderns d'Alexandre Plana (1914).


El primer llibre publicat va ser “Cançons i elegies” al 1916, i van continuar títols com “Sempre i ara” al 1946 (guanyador del premi Joaquim Folguera) “Poesies Completes” al 1952, “És a dir” al 1968 amb el que guanyà els premis Óssa Menor i la Lletra d'Or, l'últim gran títol va ser "L'esperança encara" també al 1968 i guanyador del premi Crítica Serra d'Or de poesia. Cal dir que els poemes escrits després de l'exili, tot i encara tractant els mateixos temes ho fan amb més rudesa i amb un altre punt de vista, el punt de vista d'una persona exiliada.

En el 1916 es casà amb Carles Riba, que l'orientà en la seva vocació literària i la introduí definitivament en els cercles intel·lectuals. Clementina va prendre un fort compromís amb la Segona República Espanyola, fet que la conduí a l'exili el 1939. Des de aquest any i durant quatre més, Clementina Arderiu, Carles Riba i els seus tres fills van viure exiliats a França. Amb altres intel·lectuals van anar a parar al Castell de Bierville (Normandia).

L'amor, la fe, l'alegria, el cant, la condició femenina, el dolor, l'angoixa, la tristesa, la por i la mort són els temes que tracten els seus escrits, però això si, amb diferentes perspectives segons el moment i les circumstàncies. Domina una poesia molt treballada i depurada, tant en mesura com en significat, és per això que la seva és una poesia rellevant ja que incorpora elements de la tradició catalana culta i popular, el simbolisme i l'avantguarda.

Peró hem de tenir en compte que la seva és una generació que va estar marcada per la Guerra Civil i serà en els anys 1936 i els 1950 quan, després de situar-se dins l'ambient de postguerra, la parella de poetes tindrà de nou un paper essencial dins la poesia catalana, convertint-se en un punt de referència dels autors que havien quedat al país i de les noves generacions.

La nostra valoració sobre Clementina Arderiu és molt bona, perquè tenint en compte els anys que va viure i posant-nos en la seva pell, podem donar-nos compte que ella continuava tenint esperança, es per això que el seu últim gran poema es titula “L'esperança encara” Diguent-lo d'una altra manera, tothom sap que es sent al deixar una vida enrere (o si més no, s'ho imagina) i el fet de que ella continués la seva vida, no avergonyida del que va passar sinó orgullosa d'haver-ho superat és com un final de conte en la realitat.



2) Ara agafa un mapa d´Europa o mundial i dibuixa l´itinerari de l´exili que va seguir el personatge actual fet a l´activitat 1. Marca el nom de les ciutats mes importants per on va passar i en últim lloc , destí final allà on va morir.



     1-2. De Barcelona a França, Bierville.                          (comença l'exili)
      2-3. De França, Bierville a Haute.
      3-4. De Haute a Barcelona.
      4-5. Barcelona a Alemanya     
      5-6. D'Alemanya a Barcelona (allà on va morir)















 3)Una de les publicacions en llengua catalana més importants de l'exili fou, com ja saps, Quaderns de l'exili. Accedeix-hi en la seva versió en línia i contesta aquestes preguntes:

  • Explica breument en quins 6 punts es basa l'ideari de la revista, es a dir, la seva manera de pensar. 

          1- És missió de la nostra època fer la unitat nacional dels catalans, valencians i balears. 
          2- La nostra nació ha d'aspirar a la sobirania, però no a l'aïllament. 
          3- Tota llibertat és il·lusòria quan no es compta amb els mitjans de defensar-la. 
          4- No hi ha autèntic nacionalisme sense sentiment d'igualtat de tots els compatriotes. 
          5- La cultura ha de basar-se en els caràcters nacionals i estar al servei de l'home. 
          6- El Desastre Nacional del 1939 marca el principi d'una època nova.



Després d'haver llegit els sis punts hem arribat a entendre el que volen dir, volen independència sense deixar de formar part de Unió Europea, que ens donem compte que volen nacionalitzar al poble, que ignorem tal com fan ells, les divisions entre classes, que defensem la cultura nacional i per últim que el desastre, és a dir la guerra, fa d'inici d'una nova època, esperit i idealisme.

  • Qui és l'autor de l'article: "Contra l'obra d'en Josep Carner? 
           Lluís Ferran de Pol
  • A l'article "Llibres en català a Mèxic" Joan Sales parla del que ell considera que hauria de ser la Nació catalana. Quins territoris de l'estat espanyol hauria d'englobar? 
          Hauria d'englobar Catalunya, València i les Illes Balears
  • Explica quins foren i en que consistien "Els últims dies del president Companys", segons l'escrit de Manel Companys a la seva neboda Maria, filla del president. Quin aspecte t'ha impressionat més? 
Quan Manel Companys parla dels “Últims dies del president Companys”, es refereix al dies darrers de vida d'en Lluís Companys, des del 3 d'octubre fins al 15 d'aquell mateix mes. En Aquests dies en Lluís va arribar a Barcelona, al Montjuïc, el van interrogar i torturar, però també va poder veure i abraçar a la seva germana Ramona per ultima vegada. Unes hores després d'acomiadar-se de la seva germana, a qui li dona cartes per els seus éssers estimats, es afusellat en el fossar del Castell. El que més ens ha impressionat ha sigut la serenitat que mostrava en Lluís, ja que com van escoltar al MUME, quan estàs lluitant per alguna cosa i estàs totalment convençut, pots estar segur que no tindràs por.
  • Quina importància té per a la literatura catalana l'aparició a la Universitat de Colúmbia (USA) del Dictionary of Modern European Literature? 

L'aparició del Dictionary of Modern European Literature a la Universitat de Colúmbia és un fet molt rellevant ja que aquest aparició és una manera de mostrar al món els escriptors catalans.
  • Quina muntanya catalana es refereix l'article "El nostre Sinaí" ? on es l'autentica muntanya del Sinaí? per que creus que s´estableix aquesta comparació entres dues muntanyes ?
En aquest articles quan es parla del “Nostre Sinaí” es refereix a la muntanya de Montserrat. Però l'autentica muntanya Sinaí es troba a Àsia, al nord-est d'Egipte. La relació s'estableix entre les dues muntanyes es senzilla, la muntanya Sinaí es on la Bíblia diu que Deu va donar els deu manaments a Moisès i la muntanya Montserrat és comparada amb aquest per el seu significat i per el que representa.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada